Dog Quiz for Children

Are your kids walking or riding their bikes to school? Do they play in the neighbourhood and encounter dogs?

Around 2,000 – 6,000 people attend hospital emergency departments each year in Australia and 5,000 on average in New Zealand for dog bite injuries, so it’s important that your children know what to do when they encounter unfamiliar dogs.

Do your children know what to do when they encounter unfamiliar dogs?

Check their knowledge with this quiz, to keep them safe and prevent them from dog bites.

1.What should you do if a dog runs at you barking?

a) Run and hide

b) Yell for help

c) Stand totally still and cover your face with your hands

1. When should you stay away from a dog?

a) When it is tied up or eating

b) When it has really big teeth

c) When it is laying in the sun

Do dogs feel pain?

a) Yes

b) No

c) Only some dogs feel pain

What should you do when you meet a new dog?

a) Stick your hand out for it to sniff you

b) Stand tall and still with your hands at your side and let the dog sniff you if it wants to

c) Run up and give it a big hug

What should you do when a dog is eating?

a) Leave it alone

b) Eat your dinner with it so it will not be alone

c) Help feed it with your hands or a spoon

Is it okay to tease a dog?

a) Yes, it can be fun

b) No, dogs have feelings too

c) Sometimes because some dogs like to be teased

What should you do if a dog knocks you to the ground?

a) Fightback

b) Curl into a ball, cover your face with your hands and stay very still

c) Smack it lightly on the nose so that it will not do it again

What should you do if you want to feed a treat to the dog?

a) Give it to the dog because dogs love treats

b) Ask the owner first and then let the dog lick the treat out of your hand

c) Ask the owner first and then toss the treat on the ground

If you are playing a game and your ball or Frisbee goes into another backyard, what should you do?

a) Run and get it as fast as you can before anyone notices

b) Send your friend, brother or sister to get it for you

c) Ask an adult to get it from the back yard

What should you do if a dog is chasing you while you are riding a bike?

a) Pedal faster and yell at the dog

b) Turn around and try and get the dog back to its house

c) Stop your bike and stand still behind it

How did you go? Check the answers here –

Correct Answers: 1 (C), 2 (A), 3 (A), 4 (B), 5 (A), 6 (B), 7 (B), 8 (C), 9 (C), 10 (C).

Recent Posts

Recent Comments

    Recent Posts